Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Ο «Καλλικράτης» αλλάζει το εκλογικό σύστημα Οι 120 βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα στις 13 περιφέρειες και οι 180 σε μονοεδρικές που θα αντιστοιχούν σε δήμους

Βουλευτές δημοτικών διαμερισμάτων, τα οποία θα αποτυπώνονται σε χάρτες με τις οδούς που τα περικλείουν, χωρίς ωστόσο να ξεφεύγουν από τη γεωγραφική κατανομή των διοικητικών ορίων των νομών της χώρας, δημιουργεί το νέο εκλογικό σύστημα το οποίο έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης. Με πρόσφατη απόφαση, με την οποία κυρώνονται τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2001 και αφορούν τον πραγματικό πληθυσμό κατά δημοτικά διαμερίσματα, ο κ. Ραγκούσης «κλείδωσε» το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, «φωτογραφίζοντας» συνάμα τις κυβερνητικές προθέσεις για τις βουλευτικές εκλογές, στην περίπτωση βεβαίως που διενεργηθούν με το νέο σύστημα, απαραίτητη προϋπόθεση για το οποίο είναι η ψήφισή του από τα 2/3 της Βουλής.
Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ανοίγει τον δρόμο για να εισαγάγει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο, ξεπερνώντας τα «αγκάθια» τα οποία είχαν ανακύψει σχετικά με την κατάρτιση των δημοτολογίων τα οποία διατηρούν οι δήμοι και ταυτίζονται πλέον με τους εκλογικούς καταλόγους για τη διενέργεια των βουλευτικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Με βάση τον νόμο για τον «Καλλικράτη», οι δημοτικοί σύμβουλοι στις δημοτικές εκλογές δεν θα εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων του δήμου, αλλά απ΄ όσους έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στα δημοτικά διαμερίσματα, όπως θεωρούνται οι υπό συνένωση «καλλικράτειοι δήμοι», ενώ για τους οκτώ δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Περιστέρι, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Καλλιθέα) οι έδρες των δημοτικών συμβουλίων θα κατανέμονται στα όρια των παλαιών δημοτικών διαμερισμάτων.
Ανάλογη διαδικασία αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση με το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των βουλευτών, το οποίο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διακηρύξεις και τη σχετική προεργασία που έχει γίνει από επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, θα αποτελεί παραλλαγή του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου» και θα προβλέπει την εκλογή 120 βουλευτών με λίστα στις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες του «Καλλικράτη» και 180 σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες που θα συσταθούν στους 52 νομούς της χώρας. Απόφαση της κυβέρνησης είναι οι μονοεδρικές περιφέρειες για την εκλογή των 180 μελών του Κοινοβουλίου να ταυτίζονται γεωγραφικά είτε με τα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων των υπό συνένωση με τον «Καλλικράτη» δήμων ή με τους ίδιους «καλλικράτειους δήμους» ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου