Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Σάλος στην Σουπερλίγκα.Σώζει τον ΠΑΟ ο ΟΠΑΠ, αλλά όχι τους άλλους




Σάλος έχει προκληθεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τις πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στον Γιάννη Αλαφούζο και τον πρόεδρο και δ/ντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ Γιάννη Σπανουδάκη, η οποία προβλέπει την καταβολή του ποσού που αναλογεί στην ΠΑΕ ΠΑΟ για τη χορηγία της φανέλας της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου και ανέρχεται, περίπου, στο 1 εκατομμύριο.

Οι ανιδράσεις εστιάζονται στο ότι η ενίσχυση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που κατέβαλε ο Παναθηναϊκός για να μαζέψει χρήματα και να πάρει την άδεια να αγωνιστεί στην Ευρώπη καθώς και για να έχει το δικαίωμα να κάνει μεταγραφές.

Αυτό αποτελεί μία πρωτόγνωρη κίνηση γιατί από τη στιγμή που έγινε για τον Παναθηναϊκό θα έπρεπε να είχε γίνει και για τις άλλες ΠΑΕ οι οποίες θα έπαιρναν και εκείνες την αδειοδότηση. Δυσφορία εκφράζεται και από κύκλους του Ολυμπιακού, καθώς είναι προφανές ότι ο βασικός ανταγωνιστής του στο πρωτάθλημα ενισχύεται οικονομικά και μπορεί να πραγματοποιήσει μεταγραφές.

Από κει και πέρα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες στη διαπραγμάτευση που έγινε ο Γ.Αλαφούζος φέρεται να είπε στον Γ.Σπανουδάκη ότι στην περίπτωση που ο ΠΑΟ δεν έπαιρνε την άδεια και δεν πήγαινε στην Ευρώπη θα ξεπληρώνει το ποσό αυτό βάζοντάς του διαφήμιση στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ

Η αδειοδότηση

Όπως είχε προβλέψει νωρίτερα το protothema.gr, μόνο ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε αδειοδότηση μετά την εξέταση της έφεσής του από το δευτεροβάθμιο όργανο της ΕΠΟ ενώ στο κενό έπεσαν οι εφέσεις που είχαν καταθέσει ΑΕΚ, Πανιώνιος, Κέρκυρα, Άρης, ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΦΗ για τον Παναθηναϊκό υπήρξε απόφαση κατά πλειοψηφία, καθώς η πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής, Αθηνά Φλίνδρη, διαφωνούσε για την αδειοδότηση του «τριφυλλιού».

Οι αποφάσεις για τις υπόλοιπες ομάδες που δεν αδειοδοτήθηκαν είναι ομόφωνες.

Οι ομάδες που δεν εξασφάλισαν αδειοδότηση παραμένουν μεν στη Σούπερ Λίγκα, αλλά δεν έχουν δυνατότητα ανανέωσης συμβολαίου ή μεταγραφών για γηγενείς παίκτες άνω των 22 ετών.

Η απόρριψη της έφεσης συνεπάγεται και τον αποκλεισμό από την Ευρώπη για την περίπτωση της ΑΕΚ. Αυτομάτως, το συμβόλαιο των ομάδων αυτών με τη Nova για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μειώνεται αυτομάτως κατά 20%, βάσει όσων προβλέπονταν στη συμφωνία της λίγκας με το συνδρομητικό κανάλι.

Η απόφασης της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ με την οποία δόθηκε η αδειοδότηση στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για να βγει στην Ευρώπη αφήνει σκιές.

Η εισήγηση του διευθυντή της δευτεροβάθμιας Επιτροπής Γιώργου Δημητρίου ήταν να μην δοθεί η άδεια γιατί είναι εκπρόθεσμη η κατάθεση των συμπληρωματικών στοιχείων ενώ δεν είναι πειστικό το πλάνο βιωσιμότητας της ΠΑΕ. Και αυτό γιατί τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ΠΑΟ δεν θεωρείται ότι εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του στο μέλλον. Στο buisness plan έχουν υπολογίσει σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, τις εισπράξεις από τον ΟΠΑΠ , τα τηλεοπτικά και τα διαρκείας.

Οι πράσινοι δεν είχαν πήραν την άδεια όπως και άλλες ΠΑΕ από το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης.
Η αρνητική εισήγηση του Γιώργου Δημητρίου δίνει οσμή σκανδάλου στην απόφαση αφού σημαίνει ότι ο φάκελος έχει κενά. Ο δεύτερος λόγος είναι η διάψευση στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς ότι δόθηκε δάνειο ύψους 5 εκ. ευρώ στην πράσινη ΠΑΕ η οποία έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Από τον Παναθηναϊκό υποστήριζαν ότι χρησιμοποίησαν τα 4,2 εκ. ευρώ για να πληρώσουν παλιές οφειλές. Το ερώτημα είναι «από ένα δάνειο που φέρεται να μην πήραν;»

Οι αρμόδιοι της ΕΠΟ, για να μην υπάρχουν σκιές, καλούνται να απαντήσουν πως είναι δυνατόν να δοθεί άδεια σε ΠΑΕ από τη στιγμή που σύμφωνα με τον κανονισμό οι οφειλές πρέπει να τακτοποιούνται μέχρι τις 10 Απριλίου.

Η ΑΕΚ για παράδειγμα το παραδέχτηκε. Οι παράγοντες της ΠΑΕ ζήτησαν περιθώριο ενός μήνα για να τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες όμως αυτό δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Παράλληλα η ΕΠΟ μέχρι αύριο θα πρέπει να δηλώσει τις ομάδες που θα αγωνιστούν στην Ευρώπη.

Επίσης η Επιτροπή εξέτασε και απέρριψε τους φακέλους των Άρη, ΟΦΗ, Πανιωνίου ,Κέρκυρας , ΠΑΣ Γιάννενα που είναι οι άλλες πέντε ΠΑΕ οι οποίες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το πράσινο φως από το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης.

Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ από την Ευρώπη συνεπάγεται και τη συμμετοχή του Αστέρα Τρίπολης στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League (η κλήρωση γίνεται στις 25 Ιουνίου και οι αγώνες στις 19 και 26 Ιουλίου), ενώ ευνοούνται και ο Ατρόμητος με τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Περιστερίου θα λάβει μέρος στον τέταρτο και τελευταίο προκριματικό γύρο του Europa League (η κλήρωση στις 10 Αυγούστου και οι αγώνες στις 23 και 30 του μήνα), ενώ ο ΠΑΟΚ στον τρίτο προκριματικό (η κλήρωση στις 20 Ιουλίου και οι αγώνες στις 2 και 9 Αυγούστου).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«H Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης Ομάδων κατά την τελευταία της συνεδρίαση έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (αρ. απόφασης 1/30-05-2012)
Η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ, δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ’ ουσία την έφεση της ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ. κατά της 3/2012 αποφάσεως του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης της ΕΠΟ.
Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, στα γραφεία του ΤΑΠ της ΕΠΟ, στην Αθήνα στις 30/05/2012.

ΠΑΕ ΚΕΡΚΥΡΑ (αρ. απόφασης 2 /30-05-2012
Η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ, δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ’ ουσία την έφεση της ΠΑΕ Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑ κατά της 2/2012 αποφάσεως του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης της ΕΠΟ.
Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, στα γραφεία του ΤΑΠ της ΕΠΟ, στην Αθήνα στις 30/05/2012.

ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (αρ. απόφασης 3/31-05-2012)
Η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ, δέχεται τυπικά και κατά πλειοψηφία, κατ’ ουσία την έφεση της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο.
Εξαφανίζει την εκκαλούμενη 7/22-5-2012 απόφαση του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης Ομάδων.
Διατηρεί την υπόθεση και δικάζει επί της αιτήσεως.
Δέχεται κατ’ ουσία κατά πλειοψηφία την αίτηση.
Χορηγεί στην αιτούσα ΠΑΕ την προβλεπόμενη άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και εγχώριες διοργανώσεις της περιόδου 2012-2013.
Επιβάλλει σε βάρος της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο. για παράβαση καταληκτικής προθεσμίας χρηματική ποινή ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
Μειοψήφησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Αθηνά Φλίνδρη, η οποία έχει τη γνώμη ότι η έφεση της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο. και ακολούθως η αίτησή της θα έπρεπε να απορριφθούν κατ’ ουσίαν.
Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, στα γραφεία του ΤΑΠ της ΕΠΟ, στην Αθήνα στις 31/05/2012.

ΠΑΕ ΑΕΚ (αρ. απόφασης 4/30-05-2012)
Η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ, δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ’ ουσία την έφεση της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά της εκκαλούμενης 5/22-5-2012 απόφασης του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης της ΕΠΟ.
Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στα γραφεία του ΤΑΠ της ΕΠΟ, στην Αθήνα στις 30/05/2012.

ΠΑΕ ΑΡΗΣ (αρ. απόφασης 5/30-05-2012)
Η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ, δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ’ ουσία την έφεση της ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, κατά της εκκαλούμενης
9/22-5-2012 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Οργάνου Αδειοδότησης της ΕΠΟ.
Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών στα γραφεία του ΤΑΠ της ΕΠΟ, στην Αθήνα στις 31/05/2012.

ΠΑΕ ΟΦΗ (αρ. απόφασης 6/30-05-2012)
Η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ, δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ’ ουσία την έφεση της ΠΑΕ ΟΦΗ, κατά της εκκαλούμενης
13/22-5-2012 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Οργάνου Αδειοδότησης της ΕΠΟ.
Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών στα γραφεία του ΤΑΠ της ΕΠΟ, στην Αθήνα στις 30/05/2012.

ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (αρ. απόφασης 7/30-05-2012)
Η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ, δέχεται τυπικά και ουσιαστικά την έφεση.
Εξαφανίζει την εκκαλούμενη 15/22-5-2012 απόφαση του Πρωτοβαθμίου Οργάνου Αδειοδότησης της ΕΠΟ.
Κρίνοντας περαιτέρω επί της αιτήσεως αδειοδότησης της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ απορρίπτει αυτήν.
Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών στα γραφεία του ΤΑΠ της ΕΠΟ, στην Αθήνα στις 30/05/2012.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου