Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΕΣ: Βγάζει στη «σέντρα» 40 «ασυνεπείς» δήμους



Αυστηρές ποινές σε περίπου 40 δήμους που δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά την επίσημη λήξη της προθεσμίας (στις 31 Ιανουαρίου), να καταρτίσουν προϋπολογισμούς, πρόκειται να επιβάλλει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει και της έλευσης της τρόικας στη χώρα μας.
Πρόκειται για δήμους που,
σύμφωνα με την κατηγοροποίηση (τρεις κατηγορίες) που έχουν κάνει στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατατάσσονται στην κατηγορία «ασυνεπείς», καθώς, όπως λένε πηγές του ΥΠΕΣ στηνaftodioikisi.gr,  «παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και προτροπές αδιαφορούν». Γι΄ αυτό και αν δεν καταρτίσουν προϋπολογισμούς μέσα στις επόμενες ημέρες θα λαμβάνουν χρήματα αυστηρά μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού, με αποτέλεσμα, στην ουσία να μην μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ σε δεύτερη φάση τους αναμένει η ένταξη στο Οικονομικό Παρατηρητήριο.
20 «αδύναμοι»
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτή τη στιγμή συνολικά περίπου 60 δήμοι  δεν έχουν καταρτίσει προϋπολογισμούς, ωστόσο οι 20 από αυτούς μπαίνουν στην κατηγορία «αδύναμοι», καθώς:
-          Είτε πρόκειται για μικρούς νησιωτικούς δήμους οι οποίοι δεν έχουν οικονομική υπηρεσία και με τα νέα δεδομένα αδυνατούν εκ των πραγμάτων να καταρτίσουν προϋπολογισμούς. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις το ΥΠΕΣ έχει δημιουργήσει κεντρικά ένα help desk τα οποίο παρέχει τις κατάλληλες οδηγίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών.
-          Είτε πρόκειται για δήμους στους οποίους η δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει εσωκομματικά προβλήματα με αποτέλεσμα στην ουσία να έχει χάσει την πλειοψηφία και να μην είναι σε θέση να «περάσει» τον προϋπολογισμό από το δημοτικό συμβούλιο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι μεταξύ άλλων οι Δήμοι Νέας Φιλαδέλφειας και Διονύσου.     
«Συνεπείς» το 80%
Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία των δήμων (πάνω από 260 ή σε ποσοστό περίπου 80%) έχουν ήδη αποστείλει τους προϋπολογισμούς τους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη επιστρέψει εγκεκριμένοι. Τους συγκεκριμένους δήμους το υπουργείο Εσωτερικών τους κατατάσσει στους«συνεπείς» και υπάρχουν σκέψεις σε δεύτερο χρόνο οι καλύτεροι από αυτούς να επιβραβεύονται.
Στην πλατεία Κλαυθμώνος θεωρούν ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν βάλει «πλάτη» στους δήμους τους οποίους, όπως είπε χθες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Ε. Στυλιανίδη, κράτησε όρθιουςκαθώς βρέθηκαν στο χείλος της χρεωκοπίας, ενώ πλέον οι ΚΑΠ τους καταβάλλονται κανονικά και, άρα, δεν υπάρχουν δικαιολογίες σε σχέση με την κατάρτιση και την εκτέλεση των προϋπολογισμών: «Από εδώ και πέρα το πλαίσιο αυστηροποιείται. Οι ‘ασυνεπείς’ θα τιμωρούνται, οι ‘συνεπείς’ θα επιβραβεύονται και στους  ‘αδύναμους’ θα παρέχεται στήριξη ώστε να τα βγάλουν πέρα», τονίζει πηγή του ΥΠΕΣ στηνaftodioikisi.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου