Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Πελ/νησος: Προσωρινά δεματοποιητές και κομποστοποιητές για τα σκουπίδια



Ταχεία υλοποίηση των διαδικασιών της προσωρινής λύσης που αποφασίστηκε στις 11 Μαρτίου στο ΥΠΕΚΑ, που περιλαμβάνει δεματοποίηση, κομποστοποίηση των απορριμμάτων, μέχρι την εξεύρεση μόνιμης διαδικασίας διαχείρισης για την Πελοπόννησο ζητήθηκε και σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Μανόλη Αγγελάκα, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου  Πέτρος Τατούλης και οι δήμαρχοι εκπρόσωποι του ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Αγγελάκας μετέφερε τη βούληση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη
, του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη και του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ Κυριάκου Βιρβιδάκη, για ταχεία υλοποίηση εξαγγελιών και ειλημμένων αποφάσεων. Έγινε επισκόπηση της κατάστασης και για τους πέντε Νομούς, όπου διαπιστώθηκε ότι σε τρεις – τέσσερις ενότητες είναι δυνατόν σε χρόνο από τριάντα μέχρι πενήντα ημέρες να λειτουργήσουν συγκροτήματα κομποστοποίησης, ανακύκλωσης και δεματοποίησης του υπολείμματος. Για τη Μεσσηνία αποφασίστηκε η άμεση λειτουργία συγκροτήματος στην Πύλο και η ταχύτατη διαδικασία λήψεως αποφάσεων θεσμικών οργάνων και αδειοδοτήσεων για την περιοχή Παλιοροβούνι, για τον υπόλοιπο Νομό.
Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του δήλωσε ρητά ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει ολόκληρο το κόστος κατασκευής υποδομών των χώρων διαχείρισης (δρόμοι, ηλεκτροφωτισμός, κατασκευή τολ). Η λειτουργία έχει συμφωνηθεί να είναι ευθύνη του ΦοΔΣΑ και των Δήμων, όμως υπάρχουν ερωτήματα προς απάντηση, για την προμήθεια των κινητών σταθμών μεταφόρτωσης και για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας.
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι οι γενικές κατευθύνσεις λειτουργίας θα δίδονται από τον ΦοΔΣΑ και οι Τεχνικές Υπηρεσίες των πρωτευουσών των Νομών θα λειτουργούν ως Τεχνικές Υπηρεσίες και του ΦΟΔΣΑ. Η εκτίμηση για την προσωρινή διαχείριση είναι τουλάχιστον για τριετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου