Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Δ. Θεσσαλονίκης: Πώς «ξεφυτρώνουν» τα «ιερά» αυθαίρετα στην πόλη



Ενδεικτικό της εξουσίας που ασκεί η Εκκλησία στις άλλες -όπως αποδεικνύεται- «μικρές εξουσίες» (δικαστική, δημοτική, πολιτική) είναι η αποκάλυψη που κάνει μέσω Facebook ο πρώην αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Θεσσαλονίκης και πλέον των δέκα ετών μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου & Προστασίας του Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος. Με την ανάρτησή του, περιγράφει τις «παρανομίες» της Εκκλησίας και το πώς «ξεφυτρώνουν» τα αυθαίρετα εκκλησάκια στην πόλη.
Όπως λέει, όταν ήταν αντιδήμαρχος, έμαθε για δύο αυθαίρετες κατασκευές της Εκκλησίας,
ένα «κακόγουστο προσκηνυτάριο», που το τοποθέτησε νυν μητροπολίτης γειτονικής μητροπόλεως με αυτήν της Θεσσαλονίκης, και ένα ναΐσκο στον περίβολο διατηρητέου κτηρίου, που είναι κονάκι αγιορείτικης μονής. Παρά το ότι ειδοποίησε υπηρεσιακά τον εισαγγελέα, την πολεοδομία και την εφορεία αρχαιοτήτων, εντούτοις, δεν έγινε τίποτε. «Με τον νυν μητροπολίτη βλεπόμαστε έκτοτε και αλλάζουμε δρόμο… Και το εκκλησάκι εκεί», λέει χαρακτηριστικά.
Τι έπαθε ο ίδιος, όπως ισχυρίζεται; «Το μόνο που θυμάμαι καλά είναι ότι κάποια στιγμή, σχετικά σύντομα κι ενώ είχα φύγει από το δήμο, κάποιος ανακριτής με κάλεσε να καταθέσω ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτος. Είχαν ισχυριστεί πως «δεν ξέρουμε τίποτα, γερανός του δήμου το έβαλε εκεί»».

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΑΧΙΑΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK
Κάποτε -αντιδήμαρχος ων- ειδοποιήθηκα πως στην οδό Αρμενοπούλου της Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκε ένα κακόγουστο προσκυνητάριο, μέσα στο πάρκο, στη διασταύρωση με Μελενίκου. Προκειμένου να μην αποκτήσει αμέσως λειτουργικό χαρακτήρα έστειλα έναν γερανό του δήμου να του αλλάξει φορά και να το μεταφέρει λίγοι πιο εκεί, μέχρι να διευθετήσω την απομάκρυνσή του με τη Μητρόπολη. Δεν μπορούσα να κάνω και διαφορετικά, καθώς αυτές οι προκάτ κατασκευές είναι κουρσούμια κι έτσι και αφαιρεθούν τα ειδικά άγκιστρα μεταφοράς, κλάψτα Χαράλαμπε.
Δεν θυμάμαι καλά τι μεσολάβησε. Απλώς, θυμάμαι ότι διαπίστωσα πως ο τότε πρωτοσύγκελλος και νυν μητροπολίτης γειτονικής μητροπόλεως είχε αποφασίσει την τοποθέτησή του. Έστειλα το θέμα στην Πολεοδομία και την Εισαγγελία, καθώς και τη διαπίστωση της κατασκευής ενός άλλου ναΐσκου στον περίβολο παρακείμενου διατηρητέου, που είναι κονάκι αγιορείτικης μονής, σε άμεση επαφή με το βυζαντινό τείχος της πόλης, με την 9η Εφορεία Αρχαιοτήτων να κάνει τα στραβά μάτια. Με τον νυν μητροπολίτη βλεπόμαστε έκτοτε και αλλάζουμε δρόμο.
Το μόνο που θυμάμαι καλά είναι ότι κάποια στιγμή, σχετικά σύντομα κι ενώ είχα φύγει από το δήμο, κάποιος ανακριτής με κάλεσε να καταθέσω ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτος. Είχαν ισχυριστεί πως «δεν ξέρουμε τίποτα, γερανός του δήμου το έβαλε εκεί». Δεν πήγα. Αντελήφθην το μήνυμα. Ούτε ρώτησα τι έγινε με τον τότε πρωτοσύγκελλο. Φυσικά, δεν περιμένω να έγινε κάτι. Και το εκκλησάκι εκεί.
Κατόπιν τούτου, τίποτα δεν με παραξενεύει.
Με πληροφορίες από seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου