Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Π. Νοτίου Αιγαίου: Υπολειτουργεί με μείον 164 υπαλλήλους


Να ενισχυθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό μέσω του οποίου θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της, ζητεί με υπόμνημά του από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδηο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, το ελάχιστο προσωπικό προσδιορίζεται στα 650 άτομα. Σήμερα, μετά την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων -κυρίως λόγω συνταξιοδότησης-, ο αριθμός των υπηρετούντων ανέρχεται σε 486. Άρα, χρειάζονται ακόμα 164 άτομα.
Να σημειωθεί πως την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συγκρότησαν με τον «Καλλικράτη» οι δύο νομαρχίες Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Προβληματικές και οι δύο από άποψη
προσωπικού, διέθεταν 667 συνολικά υπαλλήλους.
Όπως υπογραμμίζει στο υπομνημά του ο περιφερειάρχης, «το ελάχιστο προσωπικό εκτός της έδρας και της Π.Ε. Ρόδου ανά περιφερειακή ενότητα πρέπει ανάλογα με τον πληθυσμό και τον αριθμό των νησιών που απαρτίζουν την περιφερειακή ενότητα να κυμαίνεται από 25 έως 35 υπαλλήλους».
Σε μεγάλα τουριστικά νησιά δεν υπάρχουν υπάλληλοι
Στην ΠΝΑΙ, κρίσιμες υπηρεσίες που έχουν σχέση με τους ελέγχους (επόπτες υγείας, κτηνίατροι, Δ/νση Εμπορίου κτλ) «στην κατ’ εξοχήν τουριστική περιφέρεια της χώρας (6 εκατομμύρια τουρίστες) είναι υποστελεχωμένες και σε ορισμένους τουριστικούς προορισμούς, π.χ. Κω, είναι ανύπαρκτες», σημειώνει συνεχίζοντας στο υπόμνημά του ο Γ. Μαχαιρίδης και προσθέτει:
«Και δεν μιλάμε για τον βασικό μας στόχο για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους επισκέπτες των νησιών αλλά για στοιχειώδη παροχή υπηρεσιών, δηλαδή την διενέργεια των ασκουμένων ελέγχων σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αν αυτό συμβαίνει με τα 10 τουριστικά νησιά φανταστείτε με τα υπόλοιπα 38 όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε καν επίσκεψης το καλοκαίρι».
«Νησιωτικότητα» στα οδοιπορικά έξοδα υπαλλήλων, περιφερειακών συμβούλων
Στο υπόμνημά του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου θέτει και μια άλλη παράμετρο, αυτή που αφορά στις μετακινήσεις των υπαλλήλων της περιφέρειας και των περιφερειακών συμβούλων για εκτέλεση υπηρεσίας (των πρώτων) και για τη συμμετοχή τους σε συμβούλια, επιτροπές κτλ. (των άλλων).
«Πόσο δύσκολο είναι άραγε να γίνει κατανοητό πως στον νησιωτικό χώρο η μετακίνηση του υπαλλήλου από νησί σε νησί δεν μετριέται χιλιομετρικά, όπως στην στεριανή Ελλάδα, αλλά η μετακίνηση που γίνεται με δυσκολία, λόγω μη επαρκούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης, καιρικών συνθηκών και βεβαίως ανταποκρίσεων πλοίων, περιόδου (τουριστικής ή όχι) κτλ., και άρα θέλει διαφορετική νομοθετική ρύθμιση» αναρωτιέται ο Γ. Μαχαιρίδης και ζητεί οι δαπάνες-οδοιπορικά έξοδα που γίνονται για τις μετακινήσεις τους, τη διατροφή τους και τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία να μη θεωρούνται εισόδημα, αμοιβή ή αποζημίωση και να μη γίνεται ανάρτηση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου